FAQs - fontány s podzemní rezervoárem

  • Jaká je běžná údržba fontány? Musí se nějak čistit? Vyměňovat voda?

    V průběhu roku si voda nevyžaduje žádnou speciální péči, pokud je na nádobě namontováno automatické dopouštění. V případě, že automatické dopouštění chybí, je potřeba do nádoby doplňovat vodu podle odparu. Fontána si vyžaduje jemné očištění měkkou kartáčem při jarním spuštění a podzimním zazimování, aby se odstranily případné šupiny. Tvorba šupin je ovlivněna vlhkostí, teplotou a kyselostí či tvrdostí napuštěné vody. První sezóny se může tvořit více šupin, ale později tento proces ustává. Materiál cortenové mísy je velmi hrubý, takže nehrozí, že by se celý oloupal.
  • Pokud se jedná o cortenovou mísu, musí se ze začátku měnit voda, aby se vytvořila ta správná patina? Nebo stačí bublání vody?

    Stačí mít vodní prvek v provozu a vyměnit vodu zhruba každé dva týdny. Po měsíci by už voda měla být bez zabarvení.
  • Co se děje s fontánou v zimě? Musí se zazimovat? Voda nějak vypustit? Nemůže tam zamrznout? Třeba v podzemním rezervoáru?

    Doporučujeme čerpadlo vyjmout a vyčistit podle návodu. Vodu z nádoby vypustit, což je možné provést díky zabudovanému vypouštěcímu otvoru v rezervoáru.
  • Musí být fontána neustále v provozu? Stačí například zapnout jednou za dva týdny?

    Fontána nemusí být neustále v provozu. Můžete si její provoz přizpůsobit dle vašich potřeb a preferencí.
  • Má fontána vypínač přímo na sobě? Pokud si objednám fontánu s podsvícením a tryskou, můžu mít samostatný vypínač na každé zvlášť? Například na stěně zahradního domku a přes něj fontánu ovládat? Pokud ano, dokážete to takto dodat přímo vy, nebo si to musí zajistit sám (elektrikář)?

    Podsvícení a čerpadlo jsou zapojeny do elektrické sítě samostatně, takže jednotlivé části můžete zapínat a vypínat zvlášť. Můžeme dodat externí zásuvku Oase s ovladačem na zapínání a vypínání.